Din hälsa - VEGETARISKT vs KÖTT

Köttproduktion handlar mycket om vår egen hälsa. För att komma till rätta med de problemen måste särskilt vi i västvärlden minska vår köttkonsumtion. Det finns många skäl att äta mindre kött, men i detta inlägg ska jag gå djupare in på just varför vi bör äta vegetariskt på grund av vårt välmående. Utan att tänka på det, äter många kött utan att fundera över dess ursprung eller hur den påverkar dig och din omvärld.

Vi människor skulle må bättre om vi åt mindre kött och fisk eller inte åt det alls. Vegetarisk kost kan hjälp att behålla och att återfå hälsan. Gallsten, njursten, diabetes, divertikulos, grå starr fetma och andra vällevnadssjukdomar kan kopplas till vad vi äter. Studier visar att det kan lindra vissa sjukdomar att äta vegetariskt. Även matförgiftningar är ofta orsakade av bakterietillväxt i animaliska produkter. Kött innehåller i allmänhet för mycket protein, ofta för mycket fett och för lite fibrer medan vegetabilier innehåller lagom mängd protein exempelvis ärtor, bönor och linser samt lite fett och mycket fibrer. Dessutom är vegetabilier rika på många olika vitaminer och olika ämnen som bör finnas i en fullständig kost. Näringsämnena som finns i vegetarisk mat behöver vi för att må bra och fungera som vi ska. Nyttiga fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler är något denna kost rikligt bjuder. Forskare och myndigheter rekommenderar en vegetarisk kost eftersom den största positiva konsekvensen av en köttfri kost minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och som är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och även cancer. Detta beror främst på att grön mat består av mindre farligt mättat fett och kolesterol. Vår lösning är precis framför näsan på oss på vårt matbord.Som pricken över i:et går en stor andel vegetarianer ner i vikt, vilket är fördelaktigt även för normalviktiga personer. En forskningsstudie fick 20 friska normalviktiga personer i åldern 20 till 60 år att bli vegetarianer i ett helt år. Resultaten av studien visade att deltagarna hade uppnått likartade hälsovinster när det kom till hjärt- och kärlsjukdomar.

När det kommer till fisk är effekterna av att vegetarisk kost innehåller färre tungmetaller och miljögifter (DDT, PDB, dioxin, kadmium) än det gör i kött, väldigt påtagliga. Men idag är även fiskarna vi äter påverkade av köttindustrin eftersom haven och sjöar idag är kraftigt förorenade, vilket gör att fiskar innehåller höga halter av kadmium, kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel m.m. som vi får i oss i den mat vi äter och ökar riskerna för cancer. Övriga EU-länder satt förbud på att fiska denna farliga fisk, medan Sverige inte satt detta förbud för att inte bryta tradition och kultur. Enligt Amerikanska cancersällskapet är det 10-50% mindre risk att drabbas av cancer som vegetarian.

 

Men det är såklart svårt att bryta traditioner, om man älskar kött eller helt enkelt inte har råd med en vegetarisk kost.

Det kan visserligen vara dyrare att handla grönsaker och att äta en vegetarisk kost i jämförelse med att snabbt köpa en hamburgare från McDonalds på vägen hem. Stor del av familjers matbudget läggs även ofta på ”tomma kalorier” som kakor, läsk och godis vilket är dåligt för både hälsan, plånboken och miljön. USA är skräpmatens land och exempelvis hamburgare är extremt billigt och eftersom många invånare i USA inte har det lika bra ställt som exempelvis Sverige, är hamburgaren ibland det enda alternativet, speciellt om man har fler barn i familjen och därmed fler munnar att mätta. Detta är orsaken till varför många i USA är överviktiga samt får sjukdomar som diabetes m.m. och är bevis på att vegetabilisk mat är nyckeln till framgång för individen och samhället.

 

Denna statistik nedan visar jämförelsen mellan länder på köttförbrukningen per person per år. I Sverige äter vi relativt mycket kött om man skulle jämföra med andra länder. I Indien äter invånarna i genomsnitt 5 kg kött per år medan vi i Sverige äter ca 80 kg per person och år, i USA är siffran på ca 120kg. I bara Nordamerika förbrukas 118 kg per person. I utvecklingsländerna är konsumtionen i genomsnitt 30,9 kg per person och år. Köttkonsumtionen i genomsnitt i hela världen är 41,2 kg per person och år.

 

 

Tänk er en värld där invånarna förbrukar hälften eller ännu mindre av den nuvarande statistiken. Miljön, hanteringen av djur, hälsan/livslängden och så mycket mer skulle vara oerhört mycket kryare. Men hur kan vi uppnå detta??

 

Du bidrar extremt mycket till den hållbara utvecklingen genom att äta vegetariskt både på ett socialt och miljömässigt plan. Några tips på hur du kan bidra till denna hållbara utveckling på ett sätt som fungerar för din plånbok är:

1. Handla efter säsong
Om du köper frukter, bär och grönsaker som är i säsong just nu blir det ofta billigare än om du handlar importerade varor. Dessutom är det miljövänligare att maten inte behövt transporteras runt halva jordklotet!
2. Välj lågprismärkena
Satsa på ekologiska varor från livsmedelskedjornas egna varumärken, så blir maten mer prisvärd.
3. Odla själv
Har du en trädgård, uteplats eller balkong? Planera egna örter, grönsaker, bär och fruktträd så blir det både ekologiskt, billigt och minst sagt närodlat!
4. Handla i storpack
Varor med längre hållbarhet, till exempel torrvaror, blir ofta billigare om du handlar i större förpackningar från en stormarknad. Välj istället prisvärd vegetarisk mat såsom ekologiska bönor och linser.
5. Välj smart
Om du inte har råd att bara äta ekologiskt, satsa då framför allt på de frukter, grönsaker och rotfrukter där du äter skalet. Det är viktigare att välja eko när du handlar vindruvor och äpplen än när det gäller frukter med tjockt skal, såsom apelsiner och bananer.
6. Handla fryst mat
Frysta grönsaker är oftast billigare än färska och har dessutom betydligt längre hållbarhet, så om du inte har råd att handla färskt – kolla i frysdisken!

 

För att få in den vegetariska kosten i samhället kan följande införas:
En vegetarisk dag i skolan, eller alla dagar – Ärtor, bönor och linser innehåller som sagt mycket protein och kan ersätta kött och fisk.
Välj ekologiska produkter, d.v.s krav- och demetermärkta – Djurens villkor är mycket bättre på KRAV-gårdar, de får lokalt producerat foder, som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel.
Inget fiskmjöl – inga importerade sojabönor från sårbara marker i sydliga länder
Sprid budskapet vidare! – Tala med nära, kära, bekanta och främlingar om köttproduktionens och fiskets konsekvenser för deras hälsa samt alla andra punkter. Sprid kunskap! Dela ut broschyrer eller informera/ha föreläsningar på skola eller arbetsplats.

 

Att äta vegetariskt räddar samhället, miljön, djuren och dig själv!

 
 /Sandra

Länkar

http://www.vegetarian.se/Kottfolder.html

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=2/4/2015&art=1754&tem=3

http://www.greenoption.org/halsa.html

http://www.mabra.com/sa-handlar-du-ekologiskt-utan-att-det-blir-dyrt/




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0