Ekologisk köttproduktion

De flesta känner säkert till oxfilé, entrecote, fläskfilé och revbensspjäll, men som ni ser på bilden kan man äta det mesta av en ko och detta gäller även de andra djuren. Då köttätandet har stigit i popularitet den senaste tiden har fler delar på djuren som kan anses vara konstiga blivit mer trendigt. Då köttätandet har stigit snabbt har även fler metoder inom bl.a. charktillverkning tillkommit som injicering där man blandar olika ingredienser som man sedan sprutar in via en spruta i köttet. Ni känner förmodligen till kallrökt och varmrökt kött, fermentering kallas det när man kombinerar de båda metoderna för att därefter skapa en åtråvärd matbit. För att sammanfatta går köttet igenom otroligt många processer innan vi får det på vår tallrik.
Om vi skulle tänka utifrån ett miljöperspektiv och utvärdera olika typer av kött är det nötkött som tär mest på miljön och kyckling som gör minst skada. Lamm är det andra köttet i ordningen om vilket som påverkar klimatet mest, men ekologiskt lammkött bidrar även till den biologiska mångfalden då lamm betar på naturbetesmarker. Naturbetesmarker är marker som har använts otroligt länge. De har varken plöjts, odlats eller skördas och de används bara till bete för djur. Strandängar är ett exempel på bra naturbetesmarker då våröversvämningar kan gödsla gräset på ett naturligt sätt och göra så det växer frodigt när vattnet drar sig tillbaka under sommaren. Markerna har på grund av betesdriften fått en speciell vegetation som tilltalar djurlivet på ett unikt sätt. Det gör att många insekter och fjärilar trivs där vilket i sin tur leder till att många fåglar dras dit.
Animalieproduktionen utgör ett av de allvarligaste hoten mot djur- och växtlivet om man ser ur ett globalt perspektiv. Då vi använder otroligt stora ytor mark som krävs för bete och fodret till djuren. Det gör att vi tränger undan naturlig vegetation. Om man därför väljer att äta kött ska man äta sådant som betat på naturbetesmark.

Både lamm och kor är idisslare vilket gör att under sin tid de smälter fodret så släpper de ut metan som är en kraftig växthusgas. Det vi idag kan säga om ekologisk köttproduktion av lamm baserat på befintliga studier är att det är bättre för klimatet att föda upp lammen på naturbetesmarker.
Fodret som odlas till djuren tär också på miljön då växthusgaser från marken åker ut och förbränningen av de fossila bränslena från traktorerna släpper ut massvis med koldioxid. Hanteringen av gödsel släpper också ut en del växthusgaser. Dessa utsläpp variera även mellan gård till gård beroende på hur länge djuren lever och vilket foder de äter samt lagringen av gödsel. För grisproduktionen är det högst växthusgasutsläpp från odlingen av foder och för de svenska grisarna går det ca 7 kg foder för att producera 1 kg benfritt kött. Om idisslare skulle beta på naturbetesmarker istället för på gårdar skulle det skapa ett mer klimatvänligt kött. Alla idisslare avger växthusgaser, det kan vi inte göra mycket åt, men om förutsättningarna är de rätt kan det rika växtlivet lagra växthusgaserna istället för att orsaka klimatförändringar i atmosfären.
Inom ekologisk köttproduktion används inga syntetiska bekämpningsmedel, dock är några kemiska bekämpningsmedel tillåtna, men de används mest till odling av frukt och grönsaker som foder till djuren.
Ekologisk köttproduktion är tyvärr inte så populärt för kycklingar. Ungefär 1 % av kycklingproduktionen är ekologisk i Sverige även fast det krävs ungefär samma kycklingraser som för vanlig köttproduktion. För den ekologiska köttproduktionen är raserna anpassad för en mer långsammare uppfödning än den vanliga. Den långsammare uppfödningen tillämpas även för grisar och kor. Grisar, kor och kycklingar går även igenom en genmanipulativ avling som Sandra berättade om förut. De kycklingraser som används har man avlat med fokus på så hög tillväxt av muskler på kortast tid möjligast. Detta gäller även bland grisar men de avlas också med fokus på för ett liv som har begränsat utrymme på plana golv.
Det man ska ha i åtanke när man läser mitt blogginlägg är att jag bara skrivit om den ekologiska köttproduktionen. Självfallet påverkar den vanliga svenska köttproduktionen miljön på ett annat vis.
/Alice
Källor:
http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/kttguiden/1595300-ww-fs-kttguide
http://www.naturbete.se/naturbetesmarker