En dag som en arbetare på ett slakteri
God morgon, jag heter Per och jag jobbar på ett slakteri. Jag tjänar ungefär 27 000 kr i månaden, vilket inte är så värst bra då jag måste försörja hela min familj.
När jag vaknar sätter jag genast på en klick Voltaren gel på ryggen från de smärtor jag fått från jobbet som slaktare. Jag kan även få lite ont mellan skulderbladen, som den gången då jag skulle skära bort en böld på en sugga. Den kvällen hade jag otroliga smärtor.
På slakteriet jag jobbar på slaktas nöt, gris och lamm. Det börjas med att djuren transporteras från djurhållaren till slakteriet där de sedan besiktigas av veterinärer som kollar att djuren är friska, rena, att djuren kan stödja på alla sina ben, att djuren kan gå in i transporten av egen kraft och att djurens tillstånd är tillfredsställande enligt djurskyddskraven. Transporten ska gå lugnt och fint till och eventuella hjälpmedel som kan behövas vid förflyttningen får inte skada djuren eller orsaka smärta på något vis, de ska bara användas för att styra djuren. Djur som visar ett aggressivt beteende hålls åtskilda från de andra djuren.
Slakteriet bedövar därefter djuret med olika bedövningsmedel, exempelvis en bultpistol, hagelgevär eller elektricitet, beroende på vad det är för sorts djur och efter vad det står i djurskyddsbestämmelserna. Bestämmelserna kring bedövning är relativt detaljerade med tydlig information om vilken typ av ammunition och annat viktigt. Det är sedan länsstyrelsen som kontrollerar så att alla regler och lagar följs ordentligt. Efter bedövning påbörjas avblodningen av djuret, vilket ska ske snabbt och avslutas med en kontroll att djuret verkligen är dött. Sedan hängs djuret upp på en krok och därefter sker en hel del processer för att rena djuret, bl.a. på sådant som inte är ätbart osv.
Svensk köttproduktion ligger relativt bra till i flera hållbarhetsperspektiv, exempelvis djurens välfärd. Självklart kan producenterna använda mer hållbara produktionsmetoder, men vi som äter kan även minska köttätandet för att då minska de höga växthusgasutsläppen. Tyvärr behandlas inte alla djur lika bra som på mitt slakteri. Därför bör vi också välja kött med omsorg.
/Alice
