Import av kött
Ur ett globalt perspektiv är köttproduktionen ett allvarlig hot mot många växter och djurarter då de jordbruksmarknaden kräver stora ytor för sin konsumtion. Om kött ska vara positivt krävs det att djuren får tillgång till marker att röra sig på, samt inte födas upp för att bli mat dagen efter, djuren förtjänar att leva ett fridfullt och långt liv innan människor rör dem.
Griskött som importeras till Sverige kommer från framförallt Danmark och Tyskland. Uppfödningssystemen i dessa länder liknar de svenska förhållandena på många sätt, djuren hålls inomhus och fodras med spannmål. Dock är antalet djur per yta mycket högra i dessa länder vilket innebär en större risk för en övergödning, då det finns en chans att näringsämnen läcker ut.
Klimat påverkan:
Mycket utsläpp av växthusgaser kommer från odling av foder, eftersom lustgas bildas i marken så detta sker. Det sker även en stor användning av fossilabränslen då köttet måste transporteras oftast via stora lastbilar.
Behandling av djur:
Många grisar i Europa är fixerade, vilket innebär att de står i små burar och kan endast resa och lägga sig. Detta är extremt förbjudet, men många producenter väljer att bortse från lagen

Nötkött är i huvudsak importerat från Irland, detta innebär att risken för övergödning är stor eftersom det finns betydligt fler djur i Irland per ytenhet lika så som i Danmark och Tyskland. Hälften av det nötkött som konsumeras i Sverige är importerat.
Klimat påverkan:
Importerat nötkött leder till en stor klimatpåverkan eftersom utsläppen av metan, foderödling och gödselhantering är så pass hög. Importerat nötkött från exempelvis Braslien ger nästan dubbelt så höga utsläpp än det eurpoeiska nötköttet, detta beror på att djuren i Brasilien växer långsamt och hinner släppa ut mycket metan. Det sker dessytom stora utsläpp av koldioxid då skogar och buskmarken tas bort och omvandlas till betesmark. Detta är mycket allvarligt då dessa marker är några av de artrikaste i världen.
Behandling av djur:
Djuren på Irland lever ett fritt liv med bete utomhus, dock finns det en stor risk för skador och sjukdomar som kan förekomma under längre tid innan de märker av dem. En annan negativ sak med detta är att slakt sker utan bedövning, bland annat kan kalvar kastrerar och hornen tas bort utan bedövning. detta är dock inte tillåtet i Sverige vilket är bra

Lammkött importeras från främst Irland och Nya Zeeland, i båda dessa länderna är det vanligt att lammens svansar blir avskurna och att babbarna kastreras utan någon bedövning.
Klimatpåverkan:
Importerat lammkött ger lika stor klimatpåverkan som griskött och nötkött eftersom det är höga utslätt av metan från framförallt födersmältningen.
Behandling av djur:
Får och lamm i dessa länder lever likaväl som kor ett fritt liv med bete utomhus, men som tidigare nämt leder detta till en risk för sämre tillsyn då sjukdomar och skador kan vara under en längre tid till skillnad från djur som lever i stall. Slakt och kastrering, mm sker med bedövning på Nya Zeeland, dock sker det inte i Irland vilket är negativt.

Hur kommer det sig att importen ökat i alla aspekter?
En stor faktor till detta är ekonomiska orsaker, pris och inkomst. Om priserna stiger sänker vanligtvis konsumtionen av kött än andra livsmedelsgrupper, liknande effekt uppstår då priserna sjunker och konsumtionen ökas. Under den senaste tiden har priset på kött minskat vilket leder till ökad konsumtion och importerna ökar. Köttindustrin är därav väldigt beroende av människor ekonomi och efterfrågan samt utbud.
Andra faktorer som spelar in är självklart konsumenternas inställning till häsla, livstil, reklam mm. Mattidningat och matprogram påverkar konsumenternas sätt att se på saker och ting, samt som dessa inlägg vi skriver. Varje individ har sin egna uppfattning och det är upp till var och en vad de väljer att göra med informationen de läser eller hör.
Tack och hej leverpastej! / Ofelia
Källor:
http://www.expressen.se/ekonomi/darfor-ater-vi-mer-kott/
http://www.hd.se/mer/2013/09/28/manga-sanningar-om-kottet/
http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/kttguiden/1595300-ww-fs-kttguide