Köttindustrin

 
Hej alla fina grisfis läsare ♥

I det här inlägget ska vi börja med att förklara lite kort om köttindustrin innan vi börjar diskutera alla olika ämnen som vi kommer att skriva om.

Köttproduktion handlar inte bara om djurens livsvillkor, det handlar lika mycket om resursslöseri, miljöförstöring och människors hälsa. För att komma till rätta med de problemen måste särskilt vi i västvärlden minska vår köttkonsumtion. Vegetarisk kost kan hjälpa oss både att återfå och behålla hälsan. Många miljögifter blir allt mer koncentrerade ju högre upp i närings-kedjan de kommer. Det resulterar att fisk och kött ofta innehåller en större mängd miljögifter än vegetabilier. Dessutom slösar köttproduktion på mark och vatten, medverkar till övergödning och förstör våra hav, däribland vårt kära östersjön. När allt fler landområden tas i anspråk för djuruppfödning, drabbas också vilda växter och djur. Bristen på livsutrymme leder till att mängder av arter utrotas. Köttindustrin är boven till många av dagens problem som skövlingen av regnskog, torskens försvinnande, miljögifter vi dagligen får i oss och mycket mer.

Mängder av försöksdjur går åt vid forskning kring sjukdomar som skulle kunna vara betydligt mindre utbredda om vi minskade eller helt uteslöt köttätande. Även de kemiska preparat som upprätthåller den storskaliga djurproduktionen, t.ex. bekämpningsmedel, mediciner och fodertillsatser, tas fram med hjälp av djurförsök.

Vi tycker att något av det värsta är just djurens livsvillkor. För det första är djuruppfödningen hemsk då vi föder upp djur med alltför stora förmågor eller fett som djuret själv inte klarar av och detta är endast till för människans vinning, för att vi ska kunna äta kött som vi tycker om. Djurtransporten har dessutom hemska förhållanden för djuren där de skadas och dör under resans gång. För det andra är slakten extremt plågsam utan hänsyn till djurets välmående över huvudtaget. Hela djurens liv består av trånga utrymmen, trängsel, smutsig och blodig omgivning och konstant mörker.

Fortsätt följ våra inlägg där vi kommer att gå djupare in på dessa inlägg och även skriva om orsaker, konsekvenser från köttindustrin samt åtgärder, skillnader mellan länder, politiken och kolla utifrån sociala, ekonomiska och naturvetenskapliga perspektiv.

 

 

 
 

Visste du att…


  • … 1 kg nötkött (utan ben) orsakar 23-39 kg växthusgaser, vilket är ungefär tio gånger så mycket som 1 kg kyckling! Det beror bland annat på att kornas fodersmältning producerar mycket metangas, som påverkar klimatet.

  • … djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

  • … i Sverige äter varje person ca 86 kilo kött per år

  • ett kilo nötkött motsvarar 250 kilometers bilåkning.

  • processat kött, alltså kött som har bearbetats genom bla saltning, rökning och andra processer som höjer smaken och ökar hållbarheten, har blivit klassat som cancerframkallande.

 
 

Länkar:

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott/

http://www.jordbruksverket.se/download/18.44bedb3513533e95e6180001430/PM+konsumtion+2010+5.pdf

http://kottfrimandag.se/vetenskapliga-rapporter/

http://www.mabra.com/vad-ar-processat-kott-och-hur-farligt-ar-det/

http://www.vegetarian.se/Kottfolder.html
Fia
2016-04-06 @ 14:50:15

Lycka till med bloggen!




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0