"Multiresistenta bakterier kommer bli ett värre hot än cancer"
I det här inlägget kommer jag att fokusera på antibiotikaresistens (med fokus på både djur och oss människor), där jag också skriver om ett avsnitt av "Friktion" där de tog upp problemen med detta.
Meticilinresistenta gula stafylokocker, MRSA, som är stammar av gula stafylokocker. De är resistenta mot antibiotika, vilket menas att de inte kan behandlas med antibiotika. Därför kan infektioner av MRSA bli svåra att behandla i ett sjukdomstillstånd. MRSA-smitta har spridit sig från gris till människa i Danmark men är mycket ovanligt i Sverige. I Danmark mellan 2012 och 2014 har fyra personer dött av infektion med MRSA.
Det är ett problem, att många bakterier utvecklar resistens och inte längre går att behandla med antibiotika. Då bakterier förökar sig genom celldelning, kan en ny egenskap bli vanlig, snabbt -> antibiotikaresistens sprids snabbt.
Lösning: På människor - som på djur, är det viktigt att läkare bara skrivet ut antibiotika när det är helt nödvändigt, för att då minska problemet med antiobiotika resistens.
På djur är den svenska antibiotika användningen lägst inom Europa. Sverige har blivit av med många sjukdomar som fortfarande är vanliga i Europa, för att de har förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning. Detta gör att vi får friskare djur och inte behöver använda antibiotika på djur, vilket leder till en låg förekomst av antibiotikaresistens. Problemet med antibiotikaresistenta bakterier är att de ökar snabbt runt om i världen.
Norge, Island och Finland har också låg antibiotika användning på djur. I Sverige används antibiotika på djur vid sjukdomar när det behövs. Men i andra länder, t.ex. Danmark används antibiotika i djurfodret för att göra att djuren växer mer. Italien har hela 25 gånger högre användning av antibiotika än Sverige. Sverige har en låg antibiotika användning jämfört med andra länder då de förbjöd användningen av tillväxtsstimulerande antibiotika mycket tidigare än andra länder (redan 1986), i EU 2006. Grisarna har fått en god motståndskraft i Sverige, då man låter grisarna använda sitt egna immunförsvar och inte ge dem antibiotika direkt.
“One health” är ett uttryck som visar på att djurs och människors hälsa hänger ihop. Om djur smittas, riskerar även människor att smittas. Då antiobiotikaresistenta bakterier, som MRSA, kan smitta mellan människor, mellan djur och mellan djur och människor. Vilket är en av anledningarna till att MRSA kan spridas till människor.
http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/meticillinresistenta-gula-stafylokocker-mrsa/
I avsnittet Friktion fick man se att Indien är det land som använder mest antibiotika i världen, därför är problemen med de resistenta bakterierna större än i något annat land. I Indien är det mycket bakterier och smutsigt.
Många barn som dör pga infektioner, bär på multiresistenta bakterier. När de redan bär de multiresistenta bakterierna fungerar inte antibiotika på barnen och de dör. Dödlighet på är 60-70% hög i Indien. 3/10 överlever, de andra kommer att dö av bakterier som är resistenta mot antiobiotika. Infektioner som var lätta att bota förut, går inte längre. 60 000 barn dör varje år pga multiresistenta bakterier i indien. Spädbarn är då extra känsliga då de inte har något utvecklat immunförsvar. Många människor blir sjuka av grönsaker på marknaden, risken i Indien är större än i de flesta andra länder. Det är bristen på sanitet som gör att bakterier frodas.
Antibiotika används för att bota de infektioner som följer. I Indien frågas det inte ens om recept på apoteken i Indien. Allt är tillåtet. Så fort någon har något problem, får de antibiotika för att de vill bli friska snabbt och med antibiotika går det fortare. Om man inte äter antibiotika, återhämtar man sig inte lika snabbt, därför är det vanligt bland många. För att spara pengar används medicinen så få dagar som möjligt -> bakterien kan utveckla resistens. Om man inte gör något åt det här nu, så kommer de snart inte ha mycket antibiotika kvar -> då kommer de multiresistenta bakterierna spridas i miljön och kommer smitta allt fler, eftersom fler kommer att bära på bakterierna. Man använder antibiotika till lätta förkylningar, allt möjligt. I Indien växer bakterier bra. Då folk börjar få mer pengar och de då kan köpa medicin så fort de är sjuka för att bli friska. Vem vill inte det? Då det inte finns någon medvetenhet om bakgrunden med det här i Indien.
Vilka länder drabbas hårdast? Sydostasien, delar av Östafrika, delar av Sydamerika, låginkomst länder.
Det finns i Indien idag - Sverige imorgon. Det har alltid varit så med resistensbakterier, en explosiv spridning. Antibiotika är medicinens största mirakel. Det har banat väg för all sjukvård idag, i cancerbehandlingar osv. används det. Antibiotika är giftigt för bakterier men inte för människan, vilket har lett till att man börjat missbruka det.
Plocka fram nytt antibiotika? Det är inte lätt, då det för det första skulle ta ungefär 10-20 år. All ny antibiotika kommer att missbrukas, oavsett om vi skaffar nytt eller inte. Vi kommer aldrig hinna sätta stopp för att använda det på det sätt vi gör idag.
I det här avsnittet i Friktion får man också höra att det används inom djuruppfödningen, t.ex. i Kina. Forskare har hittat MCR1 i södra Kina i stora mängder. Vilket är väldigt oroliga besked, MCR1 är en gen som kan mutera och göra bakterier resistenta mot antibiotika. Det är den sista linjen av försvar som vi har mot sjukdomar.
Kina, som andra länder, använder stora mängder av billigt antibiotika och använder colistin, som gör griskött fetare. Kina vill begränsa det mot djurhållningen. Men forskare säger att det redan är försent.
Vi är jordens näst vanligaste däggdjur. Många fåglar, grisar och höns föds med antibiotika. Då de har det i maten osv för att växa, så att vi kan stoppa i oss det. Finns en förlorare = vi om vi inte gör något NU!
Hur kan det vara att leva med dessa bakterier? Yvonne fick MRSA för 9 år sedan. Hennes vardag består av att torka sig på egna handdukar, byta handduk varje dag, tvätta sina händer hela tiden. Om hon har nåt sår tar hon aldrig någon i handen. I början fick hon inte ha kvar sitt på på äldreboendet. Peronalen vet inte hur de ska behandla detta.
Ibland kan hon känna att folk inte vill vara nära henne. Hon kan till och med bli “rädd för sig själv”. Folk kan vara rädda för henne och hon förstår att man tänker så…
Ingen vet säkert hur Yvonne fick det. Mannen till henne bär också på bakterierna. Folk sa till henne att hon och hennes man borde “bo på olika håll”. Det blev kränkande,“deras fel” “ de får skylla sig själva”. Många ringer och mailar till henne hellre än att ses. “Smittfritt att göra det”. Hon blir påverkad. Det är en social sjukdom. Det finns ett antibiotika som kan hjälpa, som är hennes sista livlina. Det är ett krig mellan människan och bakterien. “Bara mina barnbarn slipper bli lidande av detta.” “Vi förintar oss själva”. Det är en hud bakterie,en gen som gjort att den är resistent. Vanligare än vad man tror. Det är inte farligt när man är frisk, men farligt om Yvonne får nån annan sjukdom. Detta kan försvinna ibland, men för vissa aldrig. Om man har sår osv = chans att den försivnner är liten.
Vad kan man försöka göra för att slippa detta? Tvätta händer, äta mat som är kokt. Antibiotikan finns till och med i dricksvattnet.
Gör man något åt det i Indien? Det behövs på många fronter, nya regeringen har garanterat att alla får tillgång till toalett, som är ett stort steg. Idag har hälften av befolkningen tillgång. Rengörenhet. Man ser inga kampanjer om antibiotikan.
Brittiska regeringen har en stor utredning på gång. “man agerar inte globalt, multiresistenta bakter kommer bli ett värre hot än cancer”. Man menar på att det här är realitet. Drabbas av multiresistenta bakterier -> får infektion -> dör.
Fler fall i Sverige pga invandring? Ja, speciellt hudbakterier. MRSA finns mycket i Syrien, mellanöstern är vanligt också. Man tror att det kommer bli som en puckel i Sverige. Detta kommer att lägga sig så småningom.
Varför har detta fått så lite genomslag? Det är skillnad då de som har resistenta bakterier inte är synligt, om folk skulle bli gröna skulle det få större genomslag. HIV och aids var det många som sa att man har det, vilket då fick stort genomslag.
Mörkertalet i Indien är enormt, ingen har någon aning om hur stort det är eftersom saniteten är så dålig och antibiotika sätts in på alla infektioner = perfekt för multiresistenta bakterier.
http://www.svtplay.se/video/7930149/friktion/friktion-avsnitt-2
/Josefin