Att handla djurvänligt
Det är viktigt för djuren, som ger oss mat, ska få ha ett bra liv!
Lösningen för det här: Det finns alltid möjligheten att välja bort kött eller andra animaliska livsmedel. Men det är många som vill äta kött, ägg eller mejeriprodukter - och dessa vill och måste kunna göra medvetna val.
På varorna är det svårt att se hur djuren har behandlats och haft det. Vilket är riktigt dåligt då viktig fakta kan dölja sig bakom förpackningar och märkningar. Kunskap måste förmedlas, så att konsumenten får en chans iallafall att kunna göra ett medvetet val eftersom att detta val är är viktigt. Valet är viktigt för samhället, dig själv och djuren. Situationen går att förändra och förbättra. Som konsument kan du fråga i affären, handlaren, var maten kommer ifrån och hur djuren har behandlats (fötts upp, transporterats och hur slakten har gått till). Desto fler som ställer krav på varorna, desto snabbare kommer ett resultat att synas!
I butiken är ursprungsmärkning det bästa sättet att få reda på hur djuren fötts upp, i vilket land och hur de transporterats. Det finns olika märkningar i butiken - ursprung, hur livsmedlet tagits fram och hur djuren fötts upp.
-
Obligatorisk ursprungsmärkning: I EU finns ett krav på detta av nötkött och ägg. Ägg: ska vara stämplat med ursprungsland och djurhållningssystem (ekologisk frigående och bur). Obligatorisk ursprungsmärkning ska visa var djuret är fött, uppväxt och slaktat. Svensk Fågel som är en organisation, representerar 98% av den svenska kycklingen och kalkonen, har en gemensam urpsrungsmärkning som är en blågul logotyp. Detta märke får man har om fågeln är kläckt, uppfödd och slaktad i Sverige.
-
Det finns mycket vilseledande märkning: Man kan hitta en landsbeteckning t.ex. DK för Danmark på förpackningar. Men det visar bara har köttet förädlats och förpackats. Detta innebär att köttet kan komma från djur som transporterats över hela Europa… slaktats någon annanstans och sedan packats i ett tredje land.
Det finns särskilda märkningar som ställer andra krav för att få märka med sina symboler:
Bild på KRAV, Svenskt sigill, EU:s ekologiska symbol, Demeter
:
-
ekologisk produktion
-
Krav på att djuren behandlats väl och fått vara utomhus.
-
Foder från GMO - inte tillåtet!
-
Garanterar inte att livsmedlet är svenskt
-
Svensk mat
-
Garanterar att djuren fötts upp med GMO-fritt foder
-
Friska och välmående djur
-
Inom nötkött: Kalvar får inte exporteras, kött från Belgisk blå (särskilt framavlat kött för högsta möjliga produktion, en mycket välutvecklad muskulatur) accepteras inte. Rasen får inte finnas på Svenskt Sigill - gårdar.
EU:s ekologiska symbol:
-
Fokus på läkemedel och gifter snarare än djuromsorg
-
Inga krav på transport och slakt
-
Ställer krav på att djuren ska följa sina naturliga beteenden och rörelseförlopp
-
Ska ha fötts upp på en Demetergård (Demeter innehåller en odlingsmetod, en biodynamisk som eftersträvar att skapa ett bra jordbruk och hälsosamma produktuer).
Som konsument kan vi alltså göra skillnad. Det är många som vill äta kött och animaliska livsmedel och för att kunna göra någon skillnad måste det finnas medvetna val att göra. Än så länge är detta ett problem eftersom att det är svårt på förpackningarna att se hur djuren behandlats.
Så vad kan vi göra för att bidra till en lösning?
-Vi kan ställa krav på varorna
-Fråga i affären var maten kommer ifrån och hur djuren behandlats
-Kolla på ursprungsmärkning och andra märkningar och symboler
-Avstå från att köpa varor man är osäker på hur djuren behandlats
-Inte äta kött
-Ta reda på kunskap och också föra vidare den
Att alla ska bli vegetarianer eller veganer nu är inte realistiskt med tanke på tiden och motivationen som finns hos människor. Jag själv vet att jag inte är så motiverad att bli vegan eller vegetarian. Jag skulle vilja göra det för djuren och en hållbar utveckling, självklart. Motivationen är ett stort problem i dagens samhälle.
Med tanke på de resurser som finns nu, alla varor, allt kött i affärerna så kommer det att dröja innan en förändring sker. Så länge det finns kött att köpa i butikerna, tror jag, att köttet kommer att köpas. Eftersom att butikerna vill tjäna pengar kommer de att fortsätta sälja kött då vi köper det. Men vi kan göra allt för att köpa rätt kött.