Politiska aspekter

Det är flera myndigheter och organisationer i Sverige som är väldigt engagerade inom köttkonsumtionen. Från olika håll vill man nu att köttkonsumtionen borde minska. Riksdagspartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet har framfört att de vill ha en rejäl minskning av köttkonsumtionen. Miljöpartiet föreslår t.ex. att Sverige ska införa en köttfri måndag, vilket syftar till att öka människors vegetariska kost. Från FN:s rapport “Livestocks long shadow” från 2008 stod köttindustrin för 18% av den globala växtindustrin. Genom att alla människor i Sverige skulle sluta äta kött på en dag i veckan skulle det då vara lika mycket som att 800 000 bilar togs av vägen. Miljöpartiet föreslog också att man ger kökspersonal en utbildning i vegetarisk och ekologisk matlagning. Miljöpartiet menar att det måste löna sig att göra det klimatsmarta valet om människor ska börja äta mindre kött och leva mer hållbart.  Det är allt för få politikers om vågar ta tag i köttkonsumtionen ordentligt.

Regeringen har en vision om ett hållbart samhälle som säger att politikens mål är att främja solidaritet och rättvisa i alla länder, mellan länder och generationer. Grunden är att idag får vi människor inte leva på ett sätt som sedan förstör våra kommande generationers möjligheter till att leva ett bra liv.

År 2013 gick miljöpartiet och vänsterpartiet ut med att införa en köttskatt, eftersom att köttkonsumtionen fortsätter att öka ser man det här som ett alternativ. I miljöpartiet ser man att ekonomiska styrmedel är ett verktyg i miljöpolitiken. Man menar att den som orsakar utsläpp betalar för det som i bensin och detta borde även gälla mat menar man. Intäkterna man får ska då användas till det vi ska äta mer av, t.ex. vegetariska maträtter osv. Socialdemokraterna stödde då inte detta och tycker att man ska arbeta mer aktivt, t.ex. att allt kött man handlar ska vara ekologiskt. De rödgröna partierna är överens om att något måste göras på EU-nivå. Jordbruksverket arbetar för ett hållbart samhälle och för att belysa frågor från olika perspektiv. De har ett ansvar inom jordbruk och har flera mål - “ett rikt odlingslandskap” är vad miljömålet tyder. Regeringens övergripande mål om en hållbar utveckling omfattar också jordbrukssektorn där politikens ledord är att bruka utan att förbruka.  

 

Det jag tycker är konstigt är att det är svårt att hitta på partiernas hemsidor osv vad de står för i denna fråga. Partiernas bild av hur de ska sköta den hållbara utvecklingen i alla områden måste bli mycket tydligare. Man pratar för mycket utan att göra något. Man är rädd för att ha fel åsikter för att få färre röster på sig. Så ska samhället inte vara. Bara för att många gillar att äta kött kan man inte vara för fega i den frågan bara för att få röster. Politiken påverkas alltså av individer och grupper i samhället. Att man inte vågar ta vidare köttkonsumtionsfrågan på grund av individer och grupper inte kommer att gilla vad de tycker på grund av att människor gillar kött exempelvis. Men å andra sidan så kan politiken påverka individer, grupper och samhällsstrukturer mer än vad de gör nu. Genom att påverka samhället mer genom att upplysa frågan och problemet mer än vad man gör nu. Att få samhället att verkligen förstå problemet. Om politiken kan påverka individer, grupper och samhällsstrukturer kommer det leda till att individer, grupper och samhällsstrukturer inte kommer att kunna påverka politiken inom denna fråga negativt lika mycket som man gör nu. Det finns ju självklart också individer och grupper som påverkar politiken positivt -t.ex. att det redan är jättemånga som har negativa åsikter om köttkonsumtionen och blir vegetarianer, och försöker påverka andra genom att få fram hur stort problemet inom köttindustrin är.  

 

/Josefin

 

http://www.dagensarena.se/innehall/v-och-mp-vill-infora-kottskatt-s-tvekar/

http://www.mp.se/alvesta/vegetarisk

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0