Sojabönan som djurfoder
I urminnestider har människan dödat djur för att få mat men även för att ha som kläder och på så sätt värma sig när kylan drar in. Vi tror idag att det finns mellan 9 och 10 miljoner djurarter på jorden, ändå har 99.9% av allt liv som funnits dött ut. Evolutionen och det naturliga urvalet har självfallet den största rollen i det här, men människan har också varit med och påverkat mycket. Regnskogen är ett bra exempel på människans grymma verk. I regnskogen myllrar det av liv, över hälften av alla arter lever där, ändå täcker regnskogen bara 7 % av jordens yta. Man skulle kunna tro att vi skulle måna mer om regnskogen då, men i självaverket skövlas flera miljoner hektar regnskog varje år. För att sätta lite perspektiv på detta så är en hektar ungefär lika stor som en fotbollsplan.

Det som en del av regnskogen används till är att ge plats för bl.a. sojafälten. Där odlas sojabönan som används som foder till kor och grisar. Regnskogen skövlas och ursprungsbefolkningen drivs bort från sina hem bara för att odla sojabönan. I Sverige importerar vi otroliga mängder soja från Brasilien som foder till våra djur men även för oss människor själva i matlagningen. Det vi producerar och äter i Sverige påverkar miljön i andra länder. Det ironiska är att sojabönan är väldigt proteinrik därför ger man den till korna så att de ska bli tjocka och ge mer kött, samtidigt som det finns flera människor i världen som inte har mat att äta för dagen.
Brasilien tillåter bekämpningsmedel som har varit förbjudet i Sverige under en lång tid, detta utgör en del av de negativa miljöeffekterna. Då detta utgör stora negativa konsekvenser vill vi helst se en förändring till det bättre, men det kan vara svårt att påverka via handeln. Om alla EU:s importörer gick ihop och bestämde sig för att inte importera besprutad soja från Brasilien skulle vi nog kunna påverka deras sätt att odla, men samtidigt så är inte EU den enda köparen av den soja som exporteras. En annan lösning på problemet skulle kunna vara att gå direkt till problemets källa via stater och påverka Brasilien genom olika initiativ istället för att använda sig av handlingsrestriktioner.
/Alice
Källor:
http://latinamerikagrupperna.se/sv/notis/regnskog-skovlas-for-att-ge-billigt-kott-i-sverige
http://www.wwf.se/vrt-arbete/regnskog/1241122-rdda-regnskogen
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/evolution.1298.html