Äggproduktion
Föreställ dig en bur. Föreställ dig en mörk och trång bur. Föreställ dig att du befinner dig i den och att du varken kan ta ett steg åt höger eller vänster. Föreställ dig att här, här kommer du tillbringa hela ditt liv.
Föreställ dig att exakt i de förhållandena lever en alldeles oacceptabel siffra hönor. Många hönor kan inte ens sträcka på vingarna ordentligt. I den industriella äggproduktionen finns idag över 7 miljoner hönor i Sverige. Man har påverkat hönornas biologi i den grad att deras förmåga att värpa ägg ökat drastiskt. Ca ett ägg om dagen, året om. Detta sliter något otroligt på hönans kropp.
1,25 miljoner hönor i Sverige lever i burar. Dessa burar är alldeles för små för att hönorna ska kunna utföra många viktiga beteenden. Ändå är burarnas storlek tillåten. I burarna finns så kallad ”inredning”, som ska fungera som sandbad, rede och sittpinnar. Dessa uppfyller i själva fallet inte sin funktion. Ströbaden har sällan strö, ett sluttande gallergolv utan bäddmaterial är det rede som erbjuds, och sittpinnarna är för nära golvet för att fungera som en upphöjd sovplats- det hönorna önskar.
De resterande miljoner som inte hålls i bur bor inomhus i grupper om tusentals hönor, vilket inte faller sig naturligt för hönor som i en flock vill vara 20-30 individer. På detta vis utsätts de för en social situation som de inte är anpassade för, och på så sätt uppstår problem. Fjäderplockning och hackning är vanliga beteende i dessa enorma grupper. Hönorna skadar alltså sig själva och varandra, vilket hade kunnat undvikas om de fick bo i sin naturliga miljö med rätt antal flockkamrater. En hög ammoniakhalt och extremt dålig luft är vanligt förekommande i hallarna.
![](https://cdn1.cdnme.se/4719997/9-3/ladda_ned_572076b52a6b22a6f1b2d07c.jpg)
Inom äggindustrin är hälften av de ägg som kläcks tuppar. Dessa uppfyller ingen funktion och dödas alltså direkt efter att de kläckts. Detta innebär att ca 15 000 nykläckta tuppar dör varje dag i Sverige. Hönorna får leva i 1,5 år innan de dödas för att de inte längre anses vara lönsamma inom produktionen. Hälften av dem dödas på ett slakteri, efter en lång transport utan mat eller vatten. Hönornas bedövning sker genom att de hängs upp i benen vid fullt medvetande för att sedan doppa huvudet i ett strömförande vattenbad. Direkt efter skärs halsen av. Resterande hönor dödas genom att bli gasade ihjäl på gården. Hörnorna lider starkt under gasningen, då de kippar efter luft och blir sakta allt mer medvetslösa under en timme.
De så kallade ekologiska äggen behöver inte komma från ett mycket bättre ställe. 16 % av de svenska äggen säljs vid namnet ekologiska, och levnadsförhållandena skiljer sig inte mycket från ”frigående”. Dessa hönor hålls i stallar med ca 3000 andra djur, men ska ges tillgång till en gräsbevuxen rasthage under sommarhalvåret. De får vara sex hönor per kvadratmeter. Det handlar om samma högproducerande raser, samma slaktmetoder, och samma kläckerier- alltså, dödas tuppkycklingarna. Dessutom visar undersökningar att långt ifrån alla hönor hittar ut, även fast utevistelse erbjuds. Detta är faktiskt inte så konstigt om man har i åtanke att hönorna lever i enorma grupper.
http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/honor-tuppar
/Claudia