Belgisk blå
Belgisk blå:
Idag är ett problem att man försöker få ut så mycket kött som möjligt av sina djur. Detta görs med olika handlingar. Är detta positivt eller negativt? Alla har olika uppfattningar. Det finns en ras som heter Belgisk blå och är en korsning mellan en vit belgisk och röd engelsk ras som jag har tänkt att fokusera detta inlägg på lite extra.
Historia: Ända sedan 1800-talet har man i Sverige försökt att få fram så stora tjurar som möjligt för att utvinna kött och detta gjordes bland annat genom import av djur. Och efter det här har sedan rasen Belgisk blå utvecklats.
Att öka köttproduktionen och att få de önskade egenskaperna hos djuren tillkom genom avel. Under Gustav Vasas tid ville han börja importera mer välproducerade djur från andra länder. Under 1800-talet började detta på riktigt. Det var då problem uppstod. Det blev en allt för stor rasblandning och de importerade djuren passade inte de svenska förhållanden. De importerade djuren tog även med sig sjukdomar. I slutet av 1800-talet började man sedan att renavla raser för att få fram djur med speciella utseenden och egenskaper.
Belgisk blå anser man att utvecklingen startade runt 1945. Vilket var samma år som pencillinet kom. Pencillinet behövde man för att motverka infektiover vid förlossningen eftersom kejsarsnitt behövdes då för att kalven och kon skulle överleva. I Belgien började man exportera vidare rasen till hela världen. Och i Sverige hade vi den vid år 1995, då rasen var godkänd i andra EU länder blev den godkänd i Sverige också.
Belgisk blå är en nötkreatur som är framavlade för högsta möjliga köttproduktion. Den här rasen har en muskulatur som är väldigt utvecklad. Den här rasen har ibland kallats för monstertjur.
Att göra djur större för att få fram högsta möjliga köttproduktion kan man se ur en ekonomisk syn. Då uppfödare och säljare vill få ut så mycket som möjligt, vilket gör att de får mer pengar för ett djur. Beilgisk blå har “dubbla” muskler eller förstorade muskler. Det här får djuren av en gen med recessivt arvlag. Dessa förstorade muskler kan ge vissa fördelar -högre slaktkroppsutbyte, -bättre foderomvandlingsförmåga och -en annorlunda muskelstruktur vilket ger mörare och magrare kött eftersom att det är mindre fetthalt, mer kött och därmed bättre betalt. Den speciella kroppsbyggnaden beror på muskelhypertrofi som är en ökning av muskelmassan. På raserna blir bakdelen extremt stor - vilket kallas dubbelmuskel eller dubbellår. Anlaget kommer från en mutation som hålls igång via avel. Belgisk blå har även 5% mindre foderbehov än andra tjurar i samma vikt. Slakteriet vill ha kött, kött är pengar. Rasen ger ungefär 15% mer kött än vanliga nötkreaturer.'
Konsekvenser med rasen? Tanken att framavla djur för att få så stor köttproduktion som möjligt. Detta ger djuren underutvecklade inre organ, levern och lungorna är mindre jämfört med vanliga raser. Kvigorna har också mindre bäckenöppningar -svårt att föda kalvarna -> 86% måste förlösas med kejsarsnitt. Att kalvarna måste förlösas med kejsarsnitt är också den främsta anledningen till motståndet mot Belgisk blå. Kejsarsnitt medför även lidande för djuren. Djuren har en väldigt minskad fettmängd och de har också en nedsatt motståndskraft mot sjukdomar.
Allmänheten reagerade för första gången mycket kraftigt när bilder på monstertjurarna kom ut i TV, där de knappt kunde stå på benen. Man reagerade så hårt för att man tycker att dju med så mycket muskler inte ens kan stå upp och därför är det djurplågeri ansåg man. Man anser också att om aveln drivs vidare som lär problem med hälsan lka, t.ex. att många kalvar fastnar i bäckenet.
Många anser att det är etiskt fel att använda sig av den här rasen. Man vill att svenska djur ska vara friska och föda på ett naturligt sätt. Att då planera kejsarsnitt på tjurar kan anses att strida mot strävan som Sverige har att djuren ska vara friska och kunna bete sig naturligt då kejsarsnitt inte är naturligt. Många är också emot rasen för att det inte finns tillräckligt många veterinärer som är villiga att utföra kejsarsnitt på djuren eftersom att kejsarsnitt inte ingår i en veterinärs utbildning.
Andra som är för Belgisk blå menar att allmänheten hade varit för rasen om man inte sett de problem som fanns på utsidan av tjurarna. Eftersom att utseendet inte passar in i de svenska hagarna. Alltså menar man att allmänheten inte skulle bry sig om att djuren hade mindre organ osv. Det finns många perspektiv på frågan.
Jag anser att man inte ska korsa djur för att få fram den bästa rasen som producerar mest kött. Det är bättre med djur som mår bra och har ett naturligt beteende och utseende. Det är fel att ta fram den bästa rasen. Om inte Belgisk blå hade haft besvär på utsidan eller insidan hade jag ändå tyckt att det är fel att korsa djur för att få fram mer kött. Djur har korsats länge och därför har vi t.ex. hundar. Men hundar har inte korsats för att få fram mat.
Det naturliga är viktigast anser jag och helst skulle jag självklart vilja att djuren får gå helt fria och klara sig som de egentligen är födda från början till att göra. Att hitta mat själv och boende är deras uppgifter från en början. Men det finns såklart fördelar och nackdelar inom detta ämne också.
http://www.faktoider.nu/belgianblue.html
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/hemligt-svenskt-natverk-foder-upp-belgisk-bla/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Belgisk_bl%C3%A5
/Josse