Sälkött som vardagsmat?

Fram till andra världskriget åt många säl, men under 80- och 90-talet var sälen nära på att utrotas, men nu har antalet sälar passerat gränsen, vilket har gjort att många b.la. jägarförbundet har försökt få upp sälen på tallriken igen. De som har smakat säl blir förvånade över den goda smaken och de säger oftast att sälkött ligger någonstans mellan fisk och kött. Jägarförbundet har även haft ett samarbete med 12 andra kockar där de skrivit en världens första kokbok som handlar om sälar. I boken skriver de mycket om att man ska ta vara på hela sälen och dess kött då det förr har gått väldigt mycket till spillo pga. att vi inte använt hela sälen. 

 

Idag finns det ungefär 30 000 gråsälar i Östersjön därför har Naturvårdsverket beslutat att högst 350 stycken gråsälar för fällas per år. I Norge och Finland är siffrorna lite högre vilket har gjort att sälen är mycket vanligare att se på tallriken där. Inom en snar framtid kan det bli licensjakt på sälen vilket betyder att de som är registrerade på Naturvårdsverkets hemsida får jaga enligt riktlinjerna i beslutet. Naturvårdsverket föreslår att licensjakt på säl ska ha två huvudsakliga syften; att nyttja sälen som en hållbar resurs och kunna se till att skador för fisket minskar då sälar lätt kan trassla in sig i fiskeredskap och äta upp den fångade fisken.

 

 

 

Naturvårdsverket har godkänt ett antal vapen och fångstmetoder som ska användas för att fånga sälarna. Den mest använda fångstmetoden är när ett fångstredskap monteras på en laxfälla för att fånga all den gråsäl som simmar in i redskapet. Laxfälla är just ett fiskeredskap som främst används av yrkesfiskare för fångst av lax och havsöring. Laxfällan kan likna en cylinder av nät med flera fångstarmar där fisken leds in i för att tillslut hamna i fångstburen. Fångstredskapet måste även ha ett utrymme på minst 30 cm mellan vattenytan och fångstutrymmets tak för att sälen ska ha en chans att få luft då sälar egentligen inte kan andas under vatten utan de håller bara andan väldigt länge. Fångstredskapet fångar sedan de sälar som har simmat in en bit i fällan på väg efter all lax, eftersom lax är en av sälens föda. Det gör att fällan bara tar de sälar som verkligen förstör för yrkesfisket. Fällan kollas igenom varje dag för att se till att de är så effektiv som möjligt. Det pågår ständigt en utveckling av fiskeredskap och fiskemetoder för att göra dem så sälsäkra som möjligt. Vi vissa jakttillfällen för man även jaga med hjälp av ammunition klass 2. Det är klassifikationen av jaktvapnet som bestämmer vilken typ och hur kraftiga dem är och vilka djur som får jagas med ett visst vapen. Gråsäl får jagas från mitten av april till slutet av året, men kvoten får inte överskrida sin gräns.

 

 

 

Även om sälindustrin utvecklas konstant är det många som tror att det kommer bli svårt att få sälen att bli en vardagsmat som den är på Grönland. Mång anser att sälkött är lite som hästkött, att folk har en känslomässig spärr till det, att just tanken på vad det är man äter gör att man inte vill äta säl. En annan anledning till att säl troligtvis inte kommer bli någon vardagsmat i Sverige är att det inte finns något direkt sug efter det. När Marie Hinnerson-Berglund som bott på Grönland och ätit säl under större delen av sitt liv, hälsade på i Stockholm 2013 besökte hon en del restauranger och pratade med dem om just sälkött. Det var många restauranger som inte var speciellt intresserade av sälkött och det var även många kökschefer som inte heller hade testat sälkött förr eller vet hur man ska hantera det i köket. Därför kan det bli svårt att få upp sälen på tallriken i Sverige då många människor tar inspiration från vad de ätit på restauranger när de lagar sin egen mat hemma. En annan anledning till varför säl inte är så populärt kan vara att den bir väldigt påverkade av alla miljögifter. De får i sig en sorts miljögift med deras föda som kan påverkade deras immunförsvar negativ och bilda tarmsår. När vi sedan äter sälarna skulle vi också få i oss dessa miljögifter.

 

 

 

Sammanfattningsvis kommer det att bli svårt att få upp sälen på tallriken, men sälen ökar i antal väldigt snabbt vilket kan leda till att fler människor bir intresserade av att testa. 

/Alice 

 

Källor: 

http://www.blt.se/blekinge/salkott-ar-riktigt-magert-och-gott/

http://www.lansstyrelsen.se/varmland/Sv/djur-och-natur/jakt-och-vilt/licensjakt/Pages/index.aspx

http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Jakt/Jakt-pa-sal/

http://www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1125843-slar

http://www.gp.se/livsstil/mat/dags-att-sticka-gaffeln-i-s%C3%A4len-1.613977




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0